NUFFNANG

Sunday, 27 October 2013

PENGALAMAN KE BANDUNG BERSAMA PRUDENTIAL (TRIP PERTAMA)

Teks: khairunnisa hamzahara


Kali ini terasa pula seronok nak kongsikan kisah pengalaman berkunjung ke negara jiran bersama suami pada tahun 2010 yang lalu (sudah 3 tahun berlalu). Alkisah, Prudential telah menaja percutian kami di Bandung bersama ajen-ajen prudential yanng lain yang layak mendapat tajaan setelah melepasi pencapaian yang ditetapkan oleh prudential. Bermula dari airport sehinggalah ke bandung dan pulang semula ke tanah air, prudential telah memastikan kami mendapat percutian yang terbaik dan bermakna.

Kami pergi berdua, anak-anak tinggal bersama nenek dan atuk. Rase sedih tapi terpaksa tinggalkan untuk 4 hari. Hari pertama kami di bawa melawat sekeliling bandar bandung dan kemudian check in hotel. Keesokan harinya baru kesronokkan melancong terasa, kami di bawa menaiki gunung berapi, tangkuban perahu. Cantik pemandangan. Orang kata sejuk tapi semasa kami jejak kaki ke sana tidak lah terasa terlalu sejuk, Nyaman saja, kadang-kadang ada terik matahari. Hari ketiga kami di bawa ke toko membeli belah dan hari keempat sudah pulang semula ke KL.

Yang menyeronokkan kami, apabila melancong di bawah tajaan Prudential, kami diberikan layanan dan kebajikan yang bagus sekali. Setiap peserta dijaga dengan baik dan di bawa ke tempat makan yang mewah dan menyelerakan. Semuanya di taja. Hotel juga sangat memuaskan. Dalam group kami ada 8 orang Melayu sahaja, yang lain berbangsa Cina. Walaupun beribu ajen prudential sama ikut trip ini tetapi kami dibahagi kan kepada kapal terbang yang berlainan dan bas pelancong yang berlainan. Kami hanya bersama group kami sepanjang lawatan. Adangkala terserempak group lain juga.



Dari dalam kapal terbang lagi kami dah tak sabar untuk sampai ke bandung. Ini adalah lawatan pertama suami ke Bandung manakala ia merupakan lawatan ke dua saya ke Bandung. Kali pertama saya pergi ketika bujang dahulu untuk buat kajian pembelajaran. Setibanya di airport Bandara Hussin Sastranegara Bandung, kami amat teruja. Sempat bergambar sebelum ditegur oleh polis airport. Rupa-rupanya, airport ini adalah military airport. Tak lama nanti bandung akan buat airport yang baru untuk international airport bandung. Jadi kami bergambar lah sepuas hati sebelum ia dirobohkan dan diperbaharukan semula.

Kami disambut mesra oleh ajen pelancongan yang dilantik oleh prudential dan pemandu pelancong di bandung, namanya Ahmadi. Driver bus di sana dipanggil "Big Daddy" dan pembantunya dipanggil "small daddy" kami meneroka bandar bandung seharian sebelum check in hotel. Kesimpulan di bandung ini , yang kaya, sangat kaya dan yang miskin itu, sangat miskin" terlalu besar jurang antara 2 darjat.


Setiap meals dah disediakan oleh prudential, jadi tak perlu risau lagi, cuma hari ketiga kami dibiarkan bebas untuk membeli belah. Oleh itu di hari tersebut kami tidak dilengkapkan denagn meals seharian agar kami boleh mengikut haluan masing-masing dan explore bandar bandung sendiri sebelum pulang keesokkannya. 

Ada juga yang tak pandai cari makanan dan sibuk bershopping hingga ada yang mula perut masuk angin sebab takut dan tidak tahu hendak cari kedai makan yang mana okey. Ini disebabkan kami mendapat berita yang ramai pula orang malaysia dimasukkan ke hospital kerana menghidapi cirit-birit dan muntah di sana. Alhamdulillah sepanjang di sana kami dapat mencari tempat yang sedap dah bersih.

Ketika sampai sehinggalah hari kedua kami dibawa ke restoren yang besar-besar dan agak mewah. Tengah hari makan makanan minang, malam makan makanan sunda, memang sedap . Mungkin juga sebab dah terlalu lapar. Biasalah kalau melancong perut mesti cepat berkeroncong.



 



Hotel golden flower kat bandung ni selesa jugak..siap ada wayang untuk ditonton di bilik tayangan di ground floor. Sempat kami melayan wayang kecil di bawah lobi hotel di situ sementara menunggu semua orang cukup dan bersiap untuk menaiki bas bagi memulakan perjalanan.

Apa yang menarik, bangun saja di pagi hari , prudential sudah mengucapkan good morning kepada kami dan menjamu kami dgn makanan yg membuka selera kami di awal pagi.


Hari kedua kami di bawa ke tangkuban perahu, gunung berapi yang masih aktif, tapi kami tak dibenarkan turun ke bawah berikutan ada kes yang mati dek kerana terhidu sulfur beracun dari kawah gunung berapi tersebut. Kami hanya ambil gambar dan membeli kraft buatan tempatan yang kebanyakkannya dibuat daripada batu dan larva gunung berapi tersebut. Sangat kreatif.








Disepanjang atas gunung , kami sentiasa diekori oleh penjaja. Mereka kata mereka penjaja berlesen. Setiap seorang pelancong akan ada sekurang-kurangnya 2 penjaja yang eskot memanjang. Bayangkan bertapa ramainya penjaja berbanding pelancong di atas gunung berkenaan. Simpati punya pasal beli jugaklah.Ada satu perhiasan yang diukir dari batu gunung ni, dijual dgn harga 600 000 rupiah tapi  lepas kami terus berjalan dan buat tidak heran, mereka turunkan harga perlahan-lahan . Apabila kami dah nak berangkat pulang, boleh pula mereka nekad kata harga boleh dikurangkan menjadi 100 000 rupiah saje (dalam RM30 lebih aje) ok lah tu, terus kami bersetuju untuk membeli.



Selepas turun dari tangkuban perahu, kami di bawa berjalan-jalan di bandar sekitar nya dan di Puncak. Kami menikmati makan tengah hari dan malam di Puncak. Pemandangan sangat indah.

Kami juga turut di bawa ke kartika sari, kedai bakery orang indonesia yg sgt terkenal. Tetapi rata-rata yang berbangsa cina tidak mahu ke sini, mereka sudah rancang untuk ke Holland Bakery. Katanya itu kedai Bakery bersejarah. Jadi pemandu pelancong pun bawa lah kami ke holland bakery. Siap kami semua tempah kek minta orang kedai tu buat fresh hantar ke hotel sebelum kami check out dari hotel nanti.




Kalau dah cintakan seni, di mana-mana pon kita akan nampak dan kagum kesenian orang. Tapi yang paling seronok,lukisan oil painting di atas kanvas ni after tawar menawar, 2 keping dapat dibeli dengan rm120 000 rupiah saje (Rm 60 lebih) kalau kat malaysia mahu RM 400-RM500 sekeping) berbaloi lah. 



Di Bandung apa apa yang istimewa ya? Semestinya seronok membeli belah di sini kerana harganya jauh lebih murah dari Malaysia. Makanya bagi yang berhajat untuk ke sini bolehlah bawa duit lebih sikit, di sini siang malam aktivitinya mencari barang. Bila cash dah habis, guna credit crad. (bukan saya tetapi peserta yang lain :)) Tetapi kalau mahu beli barang yang hargasama saja macam di KLl dan ada aje di KL, baik lupakan, sebab ia hanya akan buat berat beg saje. Kalau ingin membeli, belilah barang yang tidak ada di KL seperti batik indon dan kraft nya.






Yang penting, belilah lukisan jalanan mereka. Murah dan cantik. Mereka ni banyak artis-artist jalanan. Disebabkan saya memang tahu lukisan sebegini sememangnya lebih mahal di Malaysia, saya beli beberapa keping lukisan untuk di bawa pulang dan gantung di rumah. Kalau nak tunggu saya buat painting sendiri, bila lah agaknya. Tak mengapa, macam mana pun satu hari nanti saya akan hasilkan satu painting untuk tatapan semua pembaca juga.
Akhirnya sebelum pulang, sempat lagi kami bershopping di pasar baru dan packing cepat-cepat sebab bas datang ambil dalam pukul 11pagi untuk ke airport. Yang lambat siap, kena tinggal, maka kene pergi ke airport naik teksi sendiri ini kerana pemandu pelancong tidak mahu mengambil risiko untuk ketinggalan kapal terbang pulang ke Malaysia bagi yang lain dek kerana mahu tunggu seorang dua yang masih belum naik bas dan sedang bersiap (ini penangan beshopping di bandung, ramai yang kene tinggal bas ke airport sebab masih bershopping di saat akhir)

Selepas sudah seronok melancong ditempat orang. Sangat taak sabar rasanya hendak pulang untuk dakap anak-anak. Sampai saje di airport terus dukung anak2 yang sangat dirindui. Kami sempat beli baju batik indonesia sedondon :p

Catatan Pengembaraan
//KHAIRUNNISA HAMZAHARA//
Koleksi Catatan dari Blog lama 
mei 2010

untuk membina sebuah blog yang berpengaruh dan digemari pembaca sila daftar ke kelas online asas blog di sini : http://khairunnisahamzahara.blogspot.com/2013/06/kelas-belajar-asas-membuat-blog-dan.html

kini dibuka peluang untuk membina kerjaya sebagai Usahawan Perunding Insurans Prudential kepada semua. untuk bermula, emailkan tentang diri kalian di email berikut: khairunnisahamzahara@gmail.com atau whatapps (message saja) di 0197720507

1 comments:

Mariatul Qiptiyah said... [Reply to comment]

Aduh Nisa..cantik2 dan murah2nya lukisan2 tu. Geramnya.....

Post a Comment

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE OFFIAL FB KHAIRUNNISA HAMZAHARA

LIKE PAGE REKABENTUK 3D

LIKE PAGE PENULIS BEBAS DAN USAHAWAN ONLINE

LIKE PAGE BELAJAR BLOG ONLINE

LIKE PAGE HOMESTAY PENULIS

LIKE PAGE BUTIK MUSLIMAH PENULIS

LIKE PAGE WAHM SAHM SOHO