NUFFNANG

Thursday, 17 October 2013

Belajar Sketchup Online

Teks: khairunnisa hamzaharaAlhamdulillah, dah beberapa kali saya mendapat message pertanyaan tentang bila mahu buka kelas sketchup online pula? Insyaallah kelas ini sudah pun berlangsung , setiap peserta kelas akan mendapat 1 ebook percuma tidak lama lagi (saya sedang siapkan modul dan ebook belajar sketchup online). Memang berbaloi jika sudah ada kemahiran asas dalam google sketchup ini.

APA ITU SKETCHUP

sketchup merupakan satu program rekabentuk model secara 3Dimensi yang dipasarkan secara rasmi sebagai "Trimble Sketchup" . Ia digunakan untuk pelbagai bidang secara meluas terutamanya bidang senibina, kejuruteraan sivil dan mekanikal, ia juga digunakan sebagai set bagi pembikinan filem dan video game. Selain itu, saya melihat sketchup ini berpotensi tinggi sebagai program menyediakan bahan pembelajaran khusus untuk guru-guru. Ia boleh menghasilkan model apa saja bermula dengan sebuah "kertas putih yang kosong". 

Sketchup ini boleh di dapatkan secara percuma dengan download dari google. Bagi mendapatkan sketchup professional, bayaran akan dikenakan. Namun begitu, dengan hanya menggunakan sketchup made yang percuma ini sahaja, kita dapat menghasilkan pelbagai rekaan tanpa kira batasannya. 

Program sketchup ini mengetengahkan penggunaan button yang mudah dan mesra pengguna. Ia flesible dan tidak kekok digunakan seperti program 3D lain yang agak mencabar untuk belajar sendirian tanpa guru yang pakar.

KENAPA PERLU BELAJAR ASAS SKETCHUP

Sketchup memudahkan kehidupan designer dan juga ramai orang dalam proses merekabentuk peringkat awalan. Ia lebih mudah untuk dipersembahkan dan diceritakan berbanding menunjukkan lukisan 2 dimensi pelbagai sisi. Dengan adanya sketchup, rekabentuk dapat dilihat secara 3Dimensi, berwarna dan lengkap dengan shadow (bayang-bayang) untuk melihat kedalaman dan realiti sesuatu rupa rekabentuk tersebut.

Manfaatkan software 3D yang boleh diperolehi secara percuma ini hanya dari Google. Membelajari teknik asas mengendalikan sketchup menjadikan si pengguna lebih mahir dalam rekabentuk dan mampu merekabentuk apa sahaja dengan hanya melalui sketchup

Dengan adanya lukisan 3Dimensi ini, ia boleh menjimatkan masa dan mengurangkan masalah terhadap salah faham rekabentuk dan rekaletak antara pemilik dan pembuat. Misalnya tuan rumah dapat menyampaikan maksud rekabentuknya dengan betul kepada tukang kontraktor dengan hanya menunjukkan lukisan 3D ubahsuai dan hiasan dalaman rumahnya yang dihasilkan melalui Google Sketchup. Ini dapat mengurangkan risiko dinding yang dibina perlu dipecahkan semula dan mengelakkan dinding perlu di catkan dengan warna lain pula.

MENGAPA SKETCHUP 

Bukan sekadar ia percuma, malah ia merupakan satu program software 3D yang mesra pengguna dan memiliki button tools yang mudah untuk digunakan. Ia sangat fleksibel dan menjadikan setiap imaginasi menjadi satu 3D yang realiti.  


BAGAIMANA KELAS SKETCHUP DIJALANKAN

Kelas ini akan dijalankan secara online mengikut kesesuaian masa masing-masing.
Tugasan akan diberikan mengikut modul dan nota yang akan diberikan di dalam sesi coaching personal. Setiap peserta akan menghasilkan rekabentuk yang berlainan mengikut kehendak masing-masing. Satu sesi kelas untuk satu jenis rekabentuk sahaja. Misal ( rumah/ hiasan dalaman ruang tamu/ perabot/landscape/dan lain-lain) Setelah siap satu jenis rekabentuk ini, sudah boleh buat lain-lain rekabentuk dengan sendiri.

SIAPA LAYAK BELAJAR SKETCHUP ONLINE

Semua orang boleh belajar sketchup secara online termasuklah :
pelajar senibina
pekerja bidang senibina dan pembinaan
guru yang ingin menyediakan bahan pembelajaran
suri rumah yang ingin menghias kediaman
seorang pemilik tanah yang ingin dirikan kediaman
tukang perabot yang ingin menyediakan 3D perabot untuk ditunjukkan pada pelanggan

BILA BOLEH MULAKAN KELAS

Bila-bila masa saha sebaik sahaja selesai proses pendaftaran

PENDAFTARAN KELAS SKETCHUP

pendaftaran ke Kelas sketchup online telah dibuka. 
yuran pengenalan hanya RM96 sahaja (terhad kepada 10 orang sahaja)
kini yuran RM500
sesi coaching one to one secara online
percuma 1 ebook belajar sketchup online

HASIL PEMBELAJARAN
-mampu menghasilkan sendiri rekabentuk (kediaman, hiasan dalaman, perabot dll)
-boleh menjana pendapatan (ambil upah buat 3D)
-boleh terjemahkan lukisan 2D kepada 3D
-memudahkan dan menarikkan lagi pembentangan kerja (presentation)

boleh buat pembayaran dan pendaftaran kelas di sini:
atau hubungi saya di sini : khairunnisahamzahara@gmail.com

//KHAIRUNNISA HAMZAHARA//
Senibina Kehidupan Di Rumah

untuk dapat kan tempahan rekabentuk boleh layari di sini:


0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE OFFIAL FB KHAIRUNNISA HAMZAHARA

LIKE PAGE REKABENTUK 3D

LIKE PAGE PENULIS BEBAS DAN USAHAWAN ONLINE

LIKE PAGE BELAJAR BLOG ONLINE

LIKE PAGE HOMESTAY PENULIS

LIKE PAGE BUTIK MUSLIMAH PENULIS

LIKE PAGE WAHM SAHM SOHO