Monday, 2 September 2013

Bekerja Dari Rumah

  • Teks : Khairunnisa Hamzahara
  • Cukuplah 4 tahun . Tak perlu tunggu sampai umur 40 tahun. Nekad ngan keputusan setelah 4 tahun mengkaji, mendalami. Baca buku-buku berkaitan agama dan hal rumahtangga. Lepas tu baru nampak rangka sebenar dalam kehidupan ni. Apa yang perlu di utamakan dan apa yang sampingan. Rupanya yang duk buat hari-hari tu adalah kerja sampingan yg dibenarkan dlm islam jika memang hidup melarat, suami tak ada atau tak berkemampuan cari rezeki. Anak-anak pula bila ditinggalkan ke org lain boleh jadi berdosa kalau kita hantar dengan keadaan tidak menyesal dan tidak bersalah. Makin di kaji makin nampak fitrah kejadian. Yang Ustaz cakap ada 2 wanita yang diharuskan bekerja iaitu Dokter dan Ustazah (Guru).
  • Yang paling seram bila dengar ceramah, bila kita tak utamakan yang utama, kehidupan makin susah dan sempit walau kita usaha sebanyak mana. Kata Ustaz lagi, tanda Allah dah tak suka kita: Allah busy kan kita dengan hal dunia, Allah jadikan kita hal dunia perkara utama, sibuk dan penting. Hal akhirat pula kita nampak kecil dan remeh. macam hal anak-anak, hal suami, hal kebajikan rumah suami, hal keluarga, hal ibadah, semuanya jadi perkara terakhir bila ada lebihan masa baru dibuat. yang kita nampak, semua orang dah tertipu dan terpedaya dengan dunia. sebenarnya apa yang semua orang buat tak semestinya itu yang betul. Akhir zaman, sikit aje yang kembali pada landasan

  • Tak lah kata apa yang dibuat sekarang ni betu sangat. Tapi, boleh lah hidup tenang. Dulu masa berenti memang ada hutang, alhamdulillah bila tenang, makin kreatif, makin bersyukur dan rezeki mula ada, makin lama makin bertambah. Itu dinamakan "keberkatan" hidup tanpa berkat, buat apa pun tetap stress dan tiada kelapangan masa. kita masih muda, bertenaga, bijak dan kuat. manfaatkan untuk amalan dan institusi keluarga. Itu peranan utama wanita Islam.

  • Jadi, mulaBmula terkapai sorang-sorang. buat aje apa yang boleh, apa yang tak buat, semua nya cuba. Nak cari duit poket. Suami tak suruh tapi dah biasa kerja dan cari duit sendiri, tak boleh nak stop. Jaga anak, mengajar anak, ada masa je nak buat itu nak buat ini.

    Setiap hari solat dhuha dapat idea..memang dhuha tu pintu rezeki. setelah setahun, jumpa dengan Sifu yang hebat Bekerja dari rumah. Ni yang bergabung di alam maya.
    Tak pernah kenal, kami bekerja bersama di alam maya je. Mulakan dengan dunia blogging. Mula dapat perhatian majalah tempatan dan TV. semata-mata untuk berkongsi motivasi
    Pucuk pangkal Niat!Llepas tu usaha. Seterusnya bergaul dengan orang yang berada di track yang kita sedang usaha untuk lalu. Insyaallah mudah saja
    Apa kepakaran Anda?
    Apa Hobi dan Minat Anda?
    Kalau ada peluang berniaga apa yang Andat nak niagakan?
    mungkin saya bole bagi idea dari sini

    ---------------------------------------------------------------------------------------------

    Di sini ada peluang untuk memulakan sesuatu di alam maya. Bina platform di alam maya dengan Blog kemudian Satukan dengan Facebook Fanpage. Nak belajar boleh. Semuanya secara online. Masa ikut masa anda sendiri. Inilah yang saya boleh bantu. Tapi sebelum tu jawab dulu ya soalan analisa ini bagi saya mudah untuk analisa tajuk blog (company/kedai alam maya) yang akan dibina nanti :

    1. Nama Penuh Mengikut IC
    2. Pendidikan
    3. Pengalaman Kerja
    4. Minat dan Kepakaran
    5. Matlamat Jangka Pendek
    6. Matlamat Jangka Panjang
    7. Url Blog lama Jika ada

    hantarkan jawapan analisa ini ke saya di khairunnisahamzahara@gmail.com
    dan add facebook saya : Nisa Nua atau Khairunnisa Hamzahara 

    lepas tu kita boleh ke peringkat seterusnya.

    untuk tahu lebih detail boleh lihat di sini :

    buat masa ini, inilah yang saya boleh bantu
    sekian
    wassalam

    dari pena penulis
    //KHAIRUNNISA HAMZAHARA//

0 comments:

Post a Comment

Popular Posts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LIKE OFFIAL FB KHAIRUNNISA HAMZAHARA

LIKE PAGE REKABENTUK 3D

LIKE PAGE PENULIS BEBAS DAN USAHAWAN ONLINE

LIKE PAGE BELAJAR BLOG ONLINE

LIKE PAGE HOMESTAY PENULIS

LIKE PAGE BUTIK MUSLIMAH PENULIS

LIKE PAGE WAHM SAHM SOHO